Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Το έργο των Μινυών καταστρέφεται.


Μετά την μεγάλη έκρηξη της Θήρας, το1630 π.Χ. ακολούθησαν σεισμοί που προκάλεσαν πολλές αναστατώσεις στον Μινωικό και εν γένει στον Ελλαδικό πολιτισμό, όπως και στο Μινυακό. Οι σεισμοί πιθανόν έφραξαν τις καταβόθρες και παραμελήθηκε πλέον η συντήρηση των έργων, καναλιών και αναχωμάτων.
Περί το 1200 π.Χ. η πεδιάδα είχε μετατραπεί σε μια τεράστια λίμνη κατακλύζοντας πόλεις, καλλιέργειες και κααστρέφοντας τα έργα των Μινυών. Στην Κλασσική και Ελληνιστική εποχή ήταν γνωστή η λίμνη για τα πελώρια χέλια της και τα καλάμια για την κατασκευή αυλών. Ο Στράβων τη χαρακτηρίζει ως "αμφίβιον φύσιν" με 66 πόλεις, μικρές και μεγάλες, γύρω της.
Σύμφωνα με τη μυθολογία μας η Κωπαΐδα μετετράπη πάλι σε λίμν
η εξαιτίας του στρατηγικού τεχνάσματος του Ηρακλή. ΟΙ Θηβαίοι είχαν υποταχθεί στους Μινύες και τους πλήρωναν φόρο για 20 χρόνια δίνοντάς τους τα 100 καλύτερά τους βόδια. Οι Θηβαίοι οδηγούμενοι από τον Ηρακλή μετέτρεψαν τον ρου του ποταμού και έφραξαν τη μεγάλη καταβόθρα στο Νέο Κόκκινο, που οδηγούσε τα νερά στον Ευβοϊκό κόλπο και έτσι η πεδιάδα πλημμύρισε. πάλι .
Ο Ηρακλής ήταν στην εποχή του ο μεγαλύτερος υδραυλικός μηχανικός αλλά και γνώστης της γεωλογίας και όχι μόνο γι' αυτό και οι περισσότεροι άθλοι του σχετίζονται με υδραυλικά έργα, όπως η εκτροπή του Αχελώου, οι Στυμφαλίδες, στη λίμνη του Φενεού στην Κορινθία, οι στάβλοι του Αυγείου κ. ά.

Στην πιο πάνω εικ. είναι ο Ηρακλής και η Λερναία Ύδρα.

Ζιμπαμπουίνος, Σιδεράς, Ν.Κ. Λιοντάρι

Δεν υπάρχουν σχόλια: