Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

Η Θίσβη



Η Θίσβη βρίσκεται στους νότιους πρόποδες του βουνού Μεγάλη Τσούκα (889 μ.), Στη Θίσβη του σήμερα συνυπάρχουν αρμονικά οι τσιμεντένιες κατικοίες με τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά του παρελθόντος, τα στολισμένα μαρμάρινα οικόσημα στην είσοδό τους, καθώς και τα ερείπια των καμένων σπιτιών της κατοχής. Το ιστορικό της όνομα το έλαβε από μια νύμφη του Ασωπού ποταμού της οποίας το όνομα ήταν Θίσβη. Το λεξικό Σοδα διαβάζουμε τα εξής: Θίσβη όνομα κύριο που σημαίνει σορός αλλά ερμηνεύεται και ως σωρός. Ετυμολογικά ερμηνεύεται από θίσβη ή θίσβις που σημαίνεικιβώτιο από βύβλου πλεκτού, κοφίνι. Η ερμηνεία της λέξης Θίσβης ως σορός, δηλαδή νεκρός μας φέρνει στο νου τους λατρευτικούς χώρους των λαξευμένων βράχων που βρίσκονται στην περιοχή. Ο Όμηρος μας λέει ότι πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο και την αναφέρει ως "πολυτρήτωνα τε Θίσβη", δηλ. με τις πολλές περιστερές. Η οχυρωμένη ακρόπολης της Θίσβης βρίσκεται στο λόφο Παλαιόκαστρο, στο ΒΔ μέρος της πόλης και στο λόφο Νεόκαστρο, στο Ν_ΝΑ μέρος της πόλης.
Σήμερα σώζονται δυο πύργοι, στη νότια πλευρά ο ένας και στη βόρεια πλευρά ο άλλος. Τ συνολικό μήκος του τείχους ήταν 2,5 χλμ και το πάχος τους 2,5 μέτρα.
Στα ιστορικά χρόνια η Θίσβη ήτα μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Βοιβτίας. Το εμπόριο άνθισε στη Θίσβη γιατί βρισκόταν πάνω σε εμπορικό δρόμο. Αυτοί που ερχόντουσαν από το νότο, μέσω του Κορινθιακού Κόλπου χρησιμοποιούσαν τα δυο λιμάνια της, το ένα στον Άγιο Ιωάννη κα το άλλο στο Βαθύ.

Στρουμφίτα, Γλυκούλα, Τουίτι

Δεν υπάρχουν σχόλια: